waterbodem.nl, alles op het gebied van waterbodem, onderzoek, beleid, onderhoud, baggerwerkzaamheden, verwerkingstechnieken, toepassingsmogelijkheden baggerspecie, storten, depots, slibdepot, automatisering etc.

Nieuws
alle berichten
algemeen
baggeren
beleid
depots
kwaliteit
meten en analyseren
normering
protesten en acties
risico's
verwerking

Artikelen
baggerplannen
beleid
NVN5720
probleemstoffen
protocollen
toetsing
veldonderzoek
verwerking

Literatuur
Nieuwsbrieven
Publicaties

Handig
begrippenlijst
afkortingen
klasse-indeling
agenda
normen
vacatures
links

Informatie
colofon
contact

2000-2019 : Wegens tijdgebrek is de info niet overal meer actueel
Nieuws in de categorie meten en analyseren
 25 juli 2007
Zorgen sanering Wipstrikpark niet nodig, zegt gemeente
ZWOLLE - Dampende vaten, pikzwarte plakkerige grond en schuimvorming op de kade. Bewoners van de woonarken aan de Weteringkade en Almelose Pad schrokken vorige week nogal van wat zij zagen gebeuren bij het onderzoek naar de bodemkwaliteit van het Wipstrikpark. Een aantal woonschipbewoners maakt zich dan ook zorgen over de vervuiling op de bouwlocatie.
lees verder...
 6 juli 2007
Metingen nemen onrust weg over baggerspeciedepots
Baggerspeciedepots werden vaak gezien als een chemische tijdbom. Er was immers weinig bekend over de processen die zich in en om depots afspelen en de effecten die deze processen op de lange termijn op de omgeving hebben. In 2004 is Rijkswaterstaat daarom gestart met het kennisproject ‘Uitloging en Verspreiding uit Depots’
lees verder...
 8 juni 2007
Welke dichtheid heeft baggerspecie
Baggeraar en opdrachtgever willen de gemiddelde dichtheid weten van het opgebaggerde slib. Dat kan onder andere door het uitvoeren van twee à drie soorten metingen, gevolgd door een handvol computerberekeningen.
lees verder...
 14 april 2006
Unieke microben gevonden in Twentekanaal
NIJMEGEN (ANP) - Microbioloog M. Strous van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft in de modder van het Twentekanaal microben gevonden, waar collega's over de hele wereld al meer dan vijftig jaar naar zochten.
lees verder...
 15 december 2005
Roet reduceert wellicht verontreiniging slib
WAGENINGEN – De risico’s van chemische verontreinigingen in slib in het Nederlandse rivierengebied zijn mogelijk geringer dan wordt aangenomen. Roet, dat daar algemeen voorkomt, blijkt organische verontreinigingen honderd tot duizend keer sterker te binden dan ’humus’ waarop de veiligheidsnormen zijn gebaseerd.
lees verder...
 14 december 2005
Waterschap Brabantse Delta onderzoekt waterbodem met sonarapparatuur
Brabantse-Delta-diepte-small.jpgWaterschap Brabantse Delta gebruikt ultramoderne sonarapparatuur om de diepte te meten en de bodem te onderzoeken van de Mark, de Vliet en het Mark-Vlietkanaal. Hierdoor is veel nauwkeuriger in kaart te brengen waar en wanneer er gebaggerd moet worden. Deze nieuwe methode werkt kostenbesparend. Het waterschap herhaalt dit onderzoek ieder jaar.
lees verder...
 16 juni 2005
Waterbodemkwaliteit Boterdiep met nieuwe techniek gemeten
Dertien kilometer waterbodem van het Boterdiep is onderzocht met een nieuwe techniek. In het onderzoek is een beproefde milieubemonstering gecombineerd met het gebruik van een meetsonde. De meetsonde verschaft informatie over de samenstelling en de kwaliteit van slib van de volledige bodem en brengt ook puin in beeld.
lees verder...
 11 maart 2005
Handreiking onderzoek bodemvreemde materialen in waterbodems
De waterbodem bestaat uit bestanddelen van natuurlijke en onnatuurlijke oorsprong. Met bodemvreemde materiaal worden alle niet van nature voorkomende onderdelen van de bodem beschouwd. Deze worden vaak getypeerd als ‘grof vuil’. Voorbeelden zijn puin, fietsen, autobanden, plastics, metaal en hout. Bij de uitvoering van baggerwerk en verwerking van specie, leidt de onverwachte aanwezigheid van dit soort materialen vaak tot problemen.
lees verder...
 8 november 2004
Onderzoek naar mogelijke explosieven in eerste Deventer havenarm afgerond
DEVENTER - Bij het onderzoek naar mogelijke explosieven in de eerste havenarm van de Deventer havens zijn geen vliegtuigbommen of andere explosieven gevonden. Bij het onderzoek hebben duikers 48 objecten benaderd en onderzocht met behulp van videobeelden.
lees verder...
 27 september 2004
Duikers zoeken naar explosieven in Deventer haven
DEVENTER - Duikers gaan in de eerste havenarm in Deventer op zoek naar explosieven. Bij vooronderzoek zijn 48 metalen voorwerpen als ‘verdacht‘ gemarkeerd. Duikers gaan deze voorwerpen nu benaderen. Ze beginnen vandaag aan de klus. Met een grote stofzuiger zullen zij als het ware het slib van de ‘verdachte‘ voorwerpen zuigen. Tevens maken zij videobeelden die worden gestuurd naar een ponton in de havenarm.
lees verder...
1 2 3 4 volgende »

Pagina

Laatste nieuws
Sanering bodem Ketelmeer-West
Baggerwerkzaamheden in grachten Zwartsluis
Waterschap pakt Nunbeek aan
Sdu uitgvers publiceert Praktijkboek Waterbodem
MWH lanceert het Handboek Waterbodem
Sint kan weer vlot en veilig door Groningse grachten varen!
Aangepast TOWABO verwacht in juli en september 2008
Baggerslib in tube direct bruikbaar als oeverbeschoeiing
Besluit bodemkwaliteit per 1 juli volledig van kracht
Grachten en vaarten in Sneek weer schoon

Software
ASAP Utilities (Excel)
BOKS
BoorManager
Towabo/Bever

Nieuws te melden?
Heeft uw bedrijf nieuws te melden en wilt u in aanmerking komen voor publicatie op waterbodem.nl? Stuur dan uw nieuws, productnieuws of persbericht naar de redactie ....realisatie website en online marketing:
eGate Internet Solutions


redactie:
Merijn Bolkestein
Bastien Mensink