waterbodem.nl, alles op het gebied van waterbodem, onderzoek, beleid, onderhoud, baggerwerkzaamheden, verwerkingstechnieken, toepassingsmogelijkheden baggerspecie, storten, depots, slibdepot, automatisering etc.

Nieuws
alle berichten
algemeen
baggeren
beleid
depots
kwaliteit
meten en analyseren
normering
protesten en acties
risico's
verwerking

Artikelen
baggerplannen
beleid
NVN5720
probleemstoffen
protocollen
toetsing
veldonderzoek
verwerking

Literatuur
Nieuwsbrieven
Publicaties

Handig
begrippenlijst
afkortingen
klasse-indeling
agenda
normen
vacatures
links

Informatie
colofon
contact

2000-2019 : Wegens tijdgebrek is de info niet overal meer actueel
Nieuws in de categorie meten en analyseren
 12 juli 2004
Verslag themadag Baggernet 8 juni 2004 - Baggervolume bepalen: is meten zeker weten?

Op 8 juni 2004 organiseerde Baggernet in samenwerking met het Waterschap Hunze en Aa’s een themadag over het bepalen van baggervolume. Ruim 230 waterbodemdeskundigen namen deel aan deze dag.

lees verder...
 29 juni 2004
Waterschap brengt 22.000 kilometer watergangen met luchtfoto’s in kaart
Tiel - Waterschap Rivierenland in Tiel gaat begin 2005 de lucht in om duizenden foto's te maken. De foto's moeten leiden tot een nieuwe legger die alle watergangen over een afstand van 22.000 kilometer in het gehele gebied van het waterschap nauwkeurig in kaart brengt. Volgens het waterschap maken de luchtfoto’s opmetingen in het veld overbodig.
lees verder...
 17 juni 2004
Open dag Sialtech in De Gouden Ham succesvol verlopen

Sonisch boren, avegaar boren, monsters steken, maar ook de toepassing van dGPS-plaatsbepaling, grondradar en sonar om waterbodems in kaart te brengen. Het is maar een greep uit de onderzoekstechnieken waar bezoekers aan de open dag van Sialtech mee hebben kunnen kennismaken. Ruim 150 vertegenwoordigers van ondermeer advies- en ingenieursbureaus, gemeenten, waterschappen en provincies maakten vrijdag 11 juni gebruik van de gelegenheid om een kijkje achter de schermen te nemen van het bodemkundig veldwerk.

lees verder...
 25 mei 2004
Actiegroep neemt baggermonsters
 De actiegroep Défendons Nos Villages (DNV) uit het Belgische Ternaaien (Lanaye) heeft zondag vijf monsters genomen van baggerslib in de Maas en het Albertkanaal. In de loop van volgende week zal bekend worden hoe vervuild dit slib is. Het nemen van de baggermonsters door DNV, een actiegroep die ook in Eijsden breed wordt gesteund, heeft te maken met het voornemen van de Waalse overheid om een slibverwerkingsinstallatie in Lixhe te vestigen. Ten noorden van de cementfabriek CBR en het natuurgebied Sint-Pietersberg willen de Walen de slibverwerker plaatsen, op slechts twee kilometer van Lixhe in de gemeente Visé.
lees verder...
 17 februari 2004
Seismisch onderzoek naar overgebleven 'dunne sliblaag' Twentekanaal
Hoeveel vervuild slib ligt er nog op de bodem van het derde pand van het Twentekanaal? En waar ligt het precies? In opdracht van Rijkswaterstaat werd een onderzoek uitgevoerd door Stema Survey Services BV. Op plaatsen waar slib ligt, werden monsters genomen om de mate van verontreiniging,  toxiciteit en verspreiding te kunnen bepalen. Na de schoonmaak van het kanaaldeel in de directe omgeving van Vredestein, is het nu van groot belang nauwkeurig in kaart te brengen waar nog meer verontreinigd slib ligt.
lees verder...
 9 februari 2004
Leeuwarder grachten nog niet helder genoeg
Leeuwarden - De proef met een doorvaarbare waterkering in de stadsgracht van de Weaze in Leeuwarden is succesvol, maar nog niet geslaagd. Bij veel regen, zoals de afgelopen weken het geval was, ontstaat in de grachten een sterke stroming. De waterkering functioneert dan ondermaats en daarom is aanvullend onderzoek nodig naar de stroming in de stadsgrachten. Ook komen er dit jaar nog vier waterkeringen bij.
lees verder...
 26 januari 2004
Geofox-Lexmond vindt met radar archeologisch hout in de waterbodem
In opdracht van Rijkswaterstaat IJsselmeergebieden heeft Geofox-Lexmond bv radarmetingen verricht in het kader van het IMAGO project. IMAGO staat voor Innovatief Meten Aan Gezonken Objecten en is een project van Rijkswaterstaat IJsselmeergebieden waarbij onderzoek wordt verricht naar innovatieve meettechnieken om archeologisch waardevolle scheepswrakken te lokaliseren.
lees verder...
 19 januari 2004
Onderzoek naar kabels- en leidingen op de Waal
Voor het op diepte brengen van de rivier de Waal is het noodzakelijk om alle kabels en leidingen in de rivier nauwkeurig in kaart te brengen. Het gaat daarbij zowel om de exacte plaats als de diepte van deze objecten. Eind vorig jaar heeft het in Bunnik gevestigde bedrijf GeoCom van Rijkswaterstaat  opdracht gekregen om kabels en leidingen, die de Waal tussen Tolkamer (Lobith) en Herwijnen kruisen in kaart te brengen. Met dat doel vaart in de maanden januari, februari en maart 2004 het  meetvaartuig ‘SensoR’ van GeoCom tussen deze twee locaties .
lees verder...
 6 januari 2004
Handzame sensor maakt Medusa nog aantrekkelijker
“Geen enkel ander bedrijf kan wat wij kunnen”, zegt R.L Koomans van het geofysisch advies- en onderzoeksbureau Medusa Explorations BV uit Groningen.
lees verder...
 3 oktober 2003
Vredestein wil niet opdraaien voor oud gif
ENSCHEDE - Bandenproducent Vredestein is bang dat Rijkswaterstaat het bedrijf wil laten opdraaien voor een hoop oud vuil in het Twentekanaal, dat niets met de brand te maken heeft. Rijkswaterstaat ontkent. Maar het wantrouwen groeit. Net als de boosheid over de trage sanering.
lees verder...
« vorige 1 2 3 4 volgende »

Pagina

Laatste nieuws
Sanering bodem Ketelmeer-West
Baggerwerkzaamheden in grachten Zwartsluis
Waterschap pakt Nunbeek aan
Sdu uitgvers publiceert Praktijkboek Waterbodem
MWH lanceert het Handboek Waterbodem
Sint kan weer vlot en veilig door Groningse grachten varen!
Aangepast TOWABO verwacht in juli en september 2008
Baggerslib in tube direct bruikbaar als oeverbeschoeiing
Besluit bodemkwaliteit per 1 juli volledig van kracht
Grachten en vaarten in Sneek weer schoon

Software
ASAP Utilities (Excel)
BOKS
BoorManager
Towabo/Bever

Nieuws te melden?
Heeft uw bedrijf nieuws te melden en wilt u in aanmerking komen voor publicatie op waterbodem.nl? Stuur dan uw nieuws, productnieuws of persbericht naar de redactie ....realisatie website en online marketing:
eGate Internet Solutions


redactie:
Merijn Bolkestein
Bastien Mensink