waterbodem.nl, alles op het gebied van waterbodem, onderzoek, beleid, onderhoud, baggerwerkzaamheden, verwerkingstechnieken, toepassingsmogelijkheden baggerspecie, storten, depots, automatisering, Zwaar vervuild slib eindelijk opgeruimd

Nieuws
alle berichten
algemeen
baggeren
beleid
depots
kwaliteit
meten en analyseren
normering
protesten en acties
risico's
verwerking

Artikelen
baggerplannen
beleid
NVN5720
probleemstoffen
protocollen
toetsing
veldonderzoek
verwerking

Literatuur
Nieuwsbrieven
Publicaties

Handig
begrippenlijst
afkortingen
klasse-indeling
agenda
normen
vacatures
links

Informatie
colofon
contact

2000-2019 : Wegens tijdgebrek is de info niet overal meer actueel
Zwaar vervuild slib eindelijk opgeruimd
ZUID-SCHARWOUDE - Eindelijk is het dan zo ver. Het zwaar vervuilde slib in de zijsloot van de Achterburggracht te Zuid-Scharwoude wordt per 1 november opgeruimd. Het slib gaat naar de stortplaats Nauerna in Zaanstad, de enige plaats in Noord-Holland waar slib van de hoogste vervuilingsklasse gestort mag worden. De operatie, die zeven weken gaat duren, kost 650.000.


De bagger moet tot op een diepte van drie meter gebaggerd worden. Verder komt er aan de ene kant van de sloot een tijdelijke beschoeiing aangelegd om de originele te sparen. Aan de overzijde komt er een volledige vernieuwde beschoeiing. Deze maatregelen en de grote afstand naar de stortplaats zorgen er voor dat de kosten hoger uitvallen dan eerst werd aangenomen.

In een eerste raming was sprake van 450.000. Van de 650.000 euro komt voor het grootste deel voor rekening van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Langedijk betaalt 87.000 en de provincie draagt 200.000 bij. De vervuiling werd al in de jaren negentig ontdekt. Vijftien jaar geleden werd het ontdekt. Waarschijnlijk is de oude gemeentelijke gasfabriek in Noord-Scharwoude de schuldige. De fabriek werd in 1951 gesloten. De zogenoemde slakken, een afvalproduct, hebben zich ontwikkeld tot pak's. Dat staat voor poly aromatische koolwaterstoffen.

Er wordt ruim vierduizend vierkante meter vervuild slib verwijderd. Er wordt gebaggerd vanaf een ponton. Het bezinksel gaat vervolgens in een speciale kiepwagen die naar Nauerna rijdt. Eerst was de Lepelaar in beeld als tijdelijke opslagplaats, maar slib van klasse 4 mag daar niet worden gestort, aldus een woordvoerder van het hoogheemraadschap. Er is nog een kleine uitwaaiering van het vervuilde slib naar het zuiden toe, dat klasse 4-slib wordt eveneens meegenomen. Overigens gaat het hoogheemraadschap alleen het vervuilde slib aanpakken. Voor eventueel vervuilde grond is Holland Noorderkwartier niet verantwoordelijk.
datum: 4 oktober 2004 | bron: Noordhollands Dagblad |  rubriek: baggeren

Pagina
print versie

Laatste nieuws
Sanering bodem Ketelmeer-West
Baggerwerkzaamheden in grachten Zwartsluis
Waterschap pakt Nunbeek aan
Sdu uitgvers publiceert Praktijkboek Waterbodem
MWH lanceert het Handboek Waterbodem
Sint kan weer vlot en veilig door Groningse grachten varen!
Aangepast TOWABO verwacht in juli en september 2008
Baggerslib in tube direct bruikbaar als oeverbeschoeiing
Besluit bodemkwaliteit per 1 juli volledig van kracht
Grachten en vaarten in Sneek weer schoon

Software
ASAP Utilities (Excel)
BOKS
BoorManager
Towabo/Bever

Nieuws te melden?
Heeft uw bedrijf nieuws te melden en wilt u in aanmerking komen voor publicatie op waterbodem.nl? Stuur dan uw nieuws, productnieuws of persbericht naar de redactie ....realisatie website en online marketing:
eGate Internet Solutions


redactie:
Merijn Bolkestein
Bastien Mensink