waterbodem.nl, alles op het gebied van waterbodem, onderzoek, beleid, onderhoud, baggerwerkzaamheden, verwerkingstechnieken, toepassingsmogelijkheden baggerspecie, storten, depots, automatisering, Baggerzand geeft strand Zuidlaardermeer bij Kropswolde facelift

Nieuws
alle berichten
algemeen
baggeren
beleid
depots
kwaliteit
meten en analyseren
normering
protesten en acties
risico's
verwerking

Artikelen
baggerplannen
beleid
NVN5720
probleemstoffen
protocollen
toetsing
veldonderzoek
verwerking

Literatuur
Nieuwsbrieven
Publicaties

Handig
begrippenlijst
afkortingen
klasse-indeling
agenda
normen
vacatures
links

Informatie
colofon
contact

2000-2019 : Wegens tijdgebrek is de info niet overal meer actueel
Baggerzand geeft strand Zuidlaardermeer bij Kropswolde facelift
KROPSWOLDE - Het strand aan het Zuidlaardermeer in Kropswolde krijgt een facelift. De zandbodem wordt met 30 tot 50 centimeter opgehoogd met zand dat vrijkomt bij baggerwerkzaamheden op het meer. In totaal wordt 11.000 kuub zand op het strand gespoten middels een grote pijpleiding vanaf het meer.

"Een handige combinatie", zegt woordvoerder Joost Koedam van de gemeente. "Op sommige plekken was het strand wat nat en was sprake van begroeiing. Met het baggeren zijn ze op een plek beland met erg schoon zand. Een toevalstreffer. Dat wordt nu dus op het strand gebracht."

Over anderhalve week is naar verwachting het strand op hoogte. "Dan gaan we de bodem egaliseren en is het strand weer klaar voor het komende seizoen", vertelt de leider van het baggerproject, Jannes Kamphuis. Met graafmachines worden ook weer kleine duintjes aangebracht.

In totaal wordt 650.000 kuub slib uit het Zuidlaardermeer gehaald teneinde het meer weer beter bevaarbaar te maken. Op veel plekken is het water nu te ondiep voor de vaarrecreatie. Het project gebeurt in opdracht en onder begeleiding van de provincie.

De havens en vaarten rondom het meer zijn inmiddels uitgebaggerd. Er is gekozen voor hydrolisch transport. Het opgegraven slib wordt vermengd met water, waarna een pomp het door een stalen buis blaast. Middels een buizenstelsel door het recreatiegebied wordt het vervoerd naar de nabijgelegen Westerbroekstermadepolder en Kropswolderbuitenpolder. Daar wordt het gebruikt voor dijkaanleg ten behoeve van de noodwaterberging. Het baggerproject is naar verwachting in juni 2006 klaar. Daarna worden de dijken in de polders afgewerkt.

datum: 14 januari 2005 | bron: - |  rubriek: baggeren

Pagina
print versie

Laatste nieuws
Sanering bodem Ketelmeer-West
Baggerwerkzaamheden in grachten Zwartsluis
Waterschap pakt Nunbeek aan
Sdu uitgvers publiceert Praktijkboek Waterbodem
MWH lanceert het Handboek Waterbodem
Sint kan weer vlot en veilig door Groningse grachten varen!
Aangepast TOWABO verwacht in juli en september 2008
Baggerslib in tube direct bruikbaar als oeverbeschoeiing
Besluit bodemkwaliteit per 1 juli volledig van kracht
Grachten en vaarten in Sneek weer schoon

Software
ASAP Utilities (Excel)
BOKS
BoorManager
Towabo/Bever

Nieuws te melden?
Heeft uw bedrijf nieuws te melden en wilt u in aanmerking komen voor publicatie op waterbodem.nl? Stuur dan uw nieuws, productnieuws of persbericht naar de redactie ....realisatie website en online marketing:
eGate Internet Solutions


redactie:
Merijn Bolkestein
Bastien Mensink