waterbodem.nl, alles op het gebied van waterbodem, onderzoek, beleid, onderhoud, baggerwerkzaamheden, verwerkingstechnieken, toepassingsmogelijkheden baggerspecie, storten, depots, automatisering, Stenen van vervuild baggerslib

Nieuws
alle berichten
algemeen
baggeren
beleid
depots
kwaliteit
meten en analyseren
normering
protesten en acties
risico's
verwerking

Artikelen
baggerplannen
beleid
NVN5720
probleemstoffen
protocollen
toetsing
veldonderzoek
verwerking

Literatuur
Nieuwsbrieven
Publicaties

Handig
begrippenlijst
afkortingen
klasse-indeling
agenda
normen
vacatures
links

Informatie
colofon
contact

2000-2019 : Wegens tijdgebrek is de info niet overal meer actueel
Stenen van vervuild baggerslib
Deze week zijn de eerste 10.000 stenen op basis van verontreinigde baggerspecie gebakken, zo maakte ingenieursbureau DHV vrijdag bekend. De toepassing van baggerspecie in bakstenen kan een oplossing vormen voor het probleem van de opslag van vervuild slib. Nu wordt het nog doelloos opgeslagen in grote depots, zoals bijvoorbeeld in IJmuiden. Volgens berekeningen ligt alleen al op de bodem van Noord-Hollandse wateren 30 miljoen kubieke meter vervuild slib.

De test om er bakstenen van te maken is vorig jaar juli begonnen. De verwachting was toen dat enkele maanden later de eerste stenen uit de oven zouden komen. Het duurde echter een jaar voordat een acceptabele steen op basis van slib gebakken kon worden.

"De eerste stenen van 100 procent slib waren te broos om goed te kunnen gebruiken", stelt L. Claassen van DHV. "Na veel proberen zijn we uitgekomen op een verhouding van de helft slib en de helft rivierklei, de reguliere grondstof voor baksteen."

De proef heeft in totaal 200.000 euro gekost. Dat bedrag heeft een consortium opgebracht dat naast DHV onder meer bestaat uit Corus, de provincie Noord-Holland en steenfabriek Randwijk die de stenen heeft gebakken. Het is de bedoeling dat de bakstenen nu op de markt komen onder de naam íKennemer Mopí.

Daar is waarschijnlijk een nieuwe fabriek voor nodig. In een normale bakstenenfabriek is de baktijd te kort. Subsidie zou eveneens noodzakelijk zijn om de nieuwe baksteen niet te duur te maken.
datum: 27 september 2002 | bron: De Telegraaf |  rubriek: verwerking

Pagina
print versie

Laatste nieuws
Sanering bodem Ketelmeer-West
Baggerwerkzaamheden in grachten Zwartsluis
Waterschap pakt Nunbeek aan
Sdu uitgvers publiceert Praktijkboek Waterbodem
MWH lanceert het Handboek Waterbodem
Sint kan weer vlot en veilig door Groningse grachten varen!
Aangepast TOWABO verwacht in juli en september 2008
Baggerslib in tube direct bruikbaar als oeverbeschoeiing
Besluit bodemkwaliteit per 1 juli volledig van kracht
Grachten en vaarten in Sneek weer schoon

Software
ASAP Utilities (Excel)
BOKS
BoorManager
Towabo/Bever

Nieuws te melden?
Heeft uw bedrijf nieuws te melden en wilt u in aanmerking komen voor publicatie op waterbodem.nl? Stuur dan uw nieuws, productnieuws of persbericht naar de redactie ....realisatie website en online marketing:
eGate Internet Solutions


redactie:
Merijn Bolkestein
Bastien Mensink