waterbodem.nl, alles op het gebied van waterbodem, onderzoek, beleid, onderhoud, baggerwerkzaamheden, verwerkingstechnieken, toepassingsmogelijkheden baggerspecie, storten, depots, automatisering, Nederland helpt mogelijk bij schoonmaak Taihumeer

Nieuws
alle berichten
algemeen
baggeren
beleid
depots
kwaliteit
meten en analyseren
normering
protesten en acties
risico's
verwerking

Artikelen
baggerplannen
beleid
NVN5720
probleemstoffen
protocollen
toetsing
veldonderzoek
verwerking

Literatuur
Nieuwsbrieven
Publicaties

Handig
begrippenlijst
afkortingen
klasse-indeling
agenda
normen
vacatures
links

Informatie
colofon
contact

2000-2019 : Wegens tijdgebrek is de info niet overal meer actueel
Nederland helpt mogelijk bij schoonmaak Taihumeer
CHINA - De Nederlandse overheid gaat samen met het bedrijfsleven onderzoeken hoe ze China kunnen helpen bij het aanpakken van de ernstige vervuiling in het Taihumeer, dat ongeveer 37 miljoen Chinezen van schoon drinkwater moet voorzien. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van het werkbezoek dat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) deze week aan China bracht.

Huizinga bezocht woensdag het Taihumeer en sprak de viceburgemeester van de ernaast gelegen miljoenenstad Wuxi. Het meer, dat twee keer zo groot is als het IJsselmeer, kampt al jaren met een overmatige groei aan blauwalgen. Vooral bij warm weer verandert het wateroppervlak in een 'groene soep'. In mei vorig jaar bleek dat het drinkwater van miljoenen mensen rondom Taihu ernstig vervuild was. Er ontstond grote ophef en een heuse run op schoon water. Supermarkten waren in een mum van tijd door hun voorraad bronwater heen.

Oorzaak van de vervuiling is de zware industrie om het meer. Een van de redenen dat de autoriteiten van Wuxi nu bij Nederland aankloppen, is hoogstwaarschijnlijk de voorbeeldfunctie die Nederlandse bedrijven vervullen in het gebied.

Het chemieconcern DSM, dat in Wuxi citroenzuur produceert ten behoeve van frisdrank, heeft tientallen miljoenen geïnvesteerd in schoon afvalwater. Na de drinkwatercrisis van vorig jaar bracht zelfs de Chinese premier Wen Jibao een bezoek aan de fabriek, die werd uitgeroepen tot schoonste van de regio. ,,DSM hanteert hier dezelfde maatstaven voor afvalwater als we in Europa doen'', legde fabrieksdirecteur Zhu Linying uit tijdens het bezoek van Huizinga. De waterzuiveringstechnologie wordt onder meer geleverd door het eveneens Nederlandse bedrijf Paques.

Huizinga zei terug te kijken op een 'geslaagd bezoek' aan China, ondanks de versoberingen als gevolg van de nationale rouw om de slachtoffers van de aardbeving. Nederland is bereid waar mogelijk te helpen bij de wederopbouw in de getroffen provincie Sichuan. Concrete afspraken bleven echter uit. De Chinezen moeten ,,zelf aangeven aan welke hulp ze eventueel behoefte hebben''.


datum: 23 mei 2008 | bron: ANP |  rubriek: algemeen

Pagina
print versie

Laatste nieuws
Sanering bodem Ketelmeer-West
Baggerwerkzaamheden in grachten Zwartsluis
Waterschap pakt Nunbeek aan
Sdu uitgvers publiceert Praktijkboek Waterbodem
MWH lanceert het Handboek Waterbodem
Sint kan weer vlot en veilig door Groningse grachten varen!
Aangepast TOWABO verwacht in juli en september 2008
Baggerslib in tube direct bruikbaar als oeverbeschoeiing
Besluit bodemkwaliteit per 1 juli volledig van kracht
Grachten en vaarten in Sneek weer schoon

Software
ASAP Utilities (Excel)
BOKS
BoorManager
Towabo/Bever

Nieuws te melden?
Heeft uw bedrijf nieuws te melden en wilt u in aanmerking komen voor publicatie op waterbodem.nl? Stuur dan uw nieuws, productnieuws of persbericht naar de redactie ....realisatie website en online marketing:
eGate Internet Solutions


redactie:
Merijn Bolkestein
Bastien Mensink