waterbodem.nl, alles op het gebied van waterbodem, onderzoek, beleid, onderhoud, baggerwerkzaamheden, verwerkingstechnieken, toepassingsmogelijkheden baggerspecie, storten, depots, automatisering, De 'Eco 5' schuifelt langzaam door de Linge

Nieuws
alle berichten
algemeen
baggeren
beleid
depots
kwaliteit
meten en analyseren
normering
protesten en acties
risico's
verwerking

Artikelen
baggerplannen
beleid
NVN5720
probleemstoffen
protocollen
toetsing
veldonderzoek
verwerking

Literatuur
Nieuwsbrieven
Publicaties

Handig
begrippenlijst
afkortingen
klasse-indeling
agenda
normen
vacatures
links

Informatie
colofon
contact

2000-2019 : Wegens tijdgebrek is de info niet overal meer actueel
De 'Eco 5' schuifelt langzaam door de Linge
LIENDEN - De 'Eco 5' kruipt door de Linge. De gele boot van het bedrijf Ecobagger heeft wel iets weg van een bijzonder amfibie. Het vaartuig zet zich namelijk vast op drie poten, waarna de 'tentakels' gaan zuigen.

De bagger wordt uit de rivier opgezogen en opgeslagen in de buizen. Om daarna weer uitgespuugd te worden. En zo baant de 'Eco 5' zich een weg door het rivierengebied. Tussen Doornenburg en Geldermalsen. Dit jaar is de boot voor het eerst in de vaart voor het project van het Waterschap van de Linge, dat in totaal vijftien jaar duurt. Dan zal de gehele rivier onderhanden genomen zijn. Nu behoort baggeren in feite tot het reguliere onderhoud van de Linge, maar ditmaal zijn er twee bijzonderheden. Voor het eerst sinds lange tijd wordt er een boot ingezet en het werk wordt gecombineerd met het aanleggen van milieuvriendelijke oevers. Richard van Doorn, cultuurtechnische medewerker van het Waterschap: "Vroeger en dan praat ik zeker over vijftien jaar geleden had het Waterschap een eigen boot, maar die is verkocht. Later hebben we het baggeren gedaan met kranen. Het nadeel is dat je dan op het land van particulieren moet komen. Deze boot komt van een bedrijf uit Raamsdonksveer. We werken in periodes, vooral in het najaar en winter. Dan geeft het de minste overlast voor de boeren. Het is een moeizaam proces, want de boot beweegt zich heel langzaam voort. Elke keer moet de boot zich vastzetten op poten. Anders heeft ze niet voldoende kracht om de koppen vol te laten zuigen. Baggeren is noodzaak om de doorstroming van de rivier te bevorderen. Elk jaar komt er drie centimeter bagger bij, dus het is een doorlopend proces."

Momenteel ligt de 'Eco 5' ter hoogte van het Lingemeer bij Lienden. De start was in juni ter hoogte van het buurtschap Pottum bij Ochten. Waar de boot volgend jaar aanlegt, is nog een vraagteken. "We zijn er nog niet helemaal uit. Of we nemen het stukje terug, richting Opheusden. Of we gaan richting Tiel. Maar het kan ook zijn dat er knelpunten ontstaan, die gaan dan voor." De bagger wordt weer hergebruikt: als zand voor de milieuvriendelijke oevers, die het Lingelandschap steeds meer gaan inkleuren. "We hebben speciale depots langs de rivier, waar we de bagger storten. Dat moet dan opdrogen om het later weer te gebruiken bij de oeverwallen. De grond wordt eerst door ons gemonsterd om te kijken of ze wel schoon is. We hebben al milieuvriendelijke oevers aangelegd, maar niet iedereen waardeert het. Bewoners van Lingemeer vinden het riet maar onkruid. Jammer is dat."
datum: 17 november 2001 | bron: Utrechts Nieuwsblad |  rubriek: baggeren

Pagina
print versie

Laatste nieuws
Sanering bodem Ketelmeer-West
Baggerwerkzaamheden in grachten Zwartsluis
Waterschap pakt Nunbeek aan
Sdu uitgvers publiceert Praktijkboek Waterbodem
MWH lanceert het Handboek Waterbodem
Sint kan weer vlot en veilig door Groningse grachten varen!
Aangepast TOWABO verwacht in juli en september 2008
Baggerslib in tube direct bruikbaar als oeverbeschoeiing
Besluit bodemkwaliteit per 1 juli volledig van kracht
Grachten en vaarten in Sneek weer schoon

Software
ASAP Utilities (Excel)
BOKS
BoorManager
Towabo/Bever

Nieuws te melden?
Heeft uw bedrijf nieuws te melden en wilt u in aanmerking komen voor publicatie op waterbodem.nl? Stuur dan uw nieuws, productnieuws of persbericht naar de redactie ....realisatie website en online marketing:
eGate Internet Solutions


redactie:
Merijn Bolkestein
Bastien Mensink